Restituční proces dle zákona č.229/1991 sbírky, se zvláštním zřetelem na církevní restituce - Mikulová, Veronika; Zeman, Karel; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Bakalářská práce se bude zabývat restitučním procesem se zvláštním zřetelem na církevní restituce v České republice. V současnosti téma velmi aktuální a diskutované, jelikož církev, v současné době, stále vznáší nové restituční nároky, avšak poněkud odlišným způsobem, než jakým je řešeno vypořádání nároků u "běžných oprávněných osob". V teoretické části bude stručně popsána celková transformace národního hospodářství. Hlavní důraz bude kladen na vysvětlení principů restitučního procesu, a to ve všech třech právních režimech realizovaných v České republice v rámci systémových změn národního hospodářství. V části druhé, analytické, bude hlavní zřetel kladen na vývoj restitučního procesu v České republice podle zákona č.229/1991 sbírky. Dále se zaměřím na analýzu odlišností v průběhu restitucí u "běžných oprávněných osob" a u majetku církví. Budu se snažit nalézt odpověď na otázku, zda požadované nároky církví jsou v souladu s platným právem v České republice, s Listinou základních práv a svobod, popřípadě jinými normami. V závěrečné části vyhodnotím postup církví v restitučním procesu, budu zkoumat zda-li nedochází k atypickému průběhu uplatňování nároků při majetkovém vypořádání, což bude hlavním cílem této práce.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; církevní majetek; privatizace; bakalářské práce; church property; privatization; bachelor's theses