Lokální agenda 21 a její význam v rozvoji municipalit - Janů, Petra; Khendriche Trhlínová, Zuzana, 1975-; Havlíčková, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce se zabývá Diplomová práce se zabývá místní agendou 21 (MA21) a jejím významem pro rozvoj municipalit. Vychází z agendy 21, což je dokument přijatý OSN o udržitelném rozvoji. S rozvojem společnosti, s růstem populace a lidských potřeb se setkáváme s omezenými zdroji. Právě tento rozpor mezi nekonečnými lidskými potřebami a omezenými přírodními zdroji vedl k vytvoření Agendy 21, která byla reakcí na nepřiměřené čerpání a plýtvání zdroji, zhoršení kvality životního prostředí a tím i kvality života. MA21 je programový dokument na úrovní místní správy, který má prakticky zajistit udržitelný rozvoj a zdraví municipalit. Efektivní využívání zdrojů a s tím související koncept zdravého města, může být adekvátním řešení pro celkové zlepšení úrovně a kvality života. První část práce se zabývat teoretickou stránkou MA21, její historií, metodologií a hlavními cíly. V druhé části pak provedu praktickou aplikaci na okrese Pelhřimov, který se připojil projektem "Zdravé město". Zdravé město znamená, že daná obec dbá na dlouhodobý udržitelný rozvoj, zdraví města, kvalitu života a zohledňuje i názory občanů. Zdravé město je důležité i z hlediska zachování kvalitnějšího životního prostředí pro budoucí generace.
Vedoucí práce: Zuzana Khendriche Trhlínová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; Agenda 21; diplomové práce; master's theses