Statutární orgány kapitálových společností - Viták, Marek; Kalinová, Miluše, 1952-; Hásová, Jiřina, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Ve své práci pojednávám o statutárních orgánech kapitálových obchodních společností, neboli společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti. Jednatel s.r.o. a představenstvo a.s. hrají v těchto společnostech nenahraditelnou roli. Nejen, že jejich jednání je jednáním samotné společnosti, ale zároveň v rámci obchodního vedení řídí každodenní činnost daných společností. V sedmi kapitolách, do kterých je má práce členěna, pojednávám nejprve obecně o jednotlivých kapitálových společnostech a o jednání podnikatelů -- fyzických a právnických osob. V dalších kapitolách postupně popisuji podmínky pro výkon funkce člena statutárního orgánu, jmenování, resp. volbu, způsoby zániku funkce a charakterizuji vztah mezi společností a členem jejího statutárního orgánu. V závěrečných kapitolách se zabývám již výše zmíněným obchodním vedením a jednáním statutárního orgánu jménem společnosti a základními právy a povinnostmi, které členům statutárního orgánu z výkonu jejich funkce vyplývají. Celkově tak práce podává souhrnný obraz o právním postavení statutárního orgánu společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti.
Vedoucí práce: Miluše Kalinová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor bakal. práce]; právní jednání; jednatelé; bakalářské práce; legal proceedings; executive managers; bachelor's theses