Komunitní portál - Rosík, Jiří; Nekvasil, Marek; Schenk, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem této práce je zmapovat oblast komunitních portálů, zjistit, jaké jsou charakteristiky uživatelů, jaké mají chování a následně tento poznatek konfrontovat se současným stavem. V oblasti sémantických technologií pro web je stále řešen problém rozšíření do praxe. Práce má za cíl popsat tyto technologie a zjistit, jak je lze v oblasti sociálních sítí aplikovat a kde můžou nalézt uplatnění. Zájemci o založení vlastního menšího komunitního portálu je navrhnuto řešení v podobě jednoduché aplikace, založené na zdarma dostupných technologií. Cílem je tedy poskytnout osnovu a inspiraci při zakládání obdobného projektu. Zohledněna je i ekonomická stránka, která má za účel nastínit oblast financování komunitního portálu v jeho počátcích. Na závěr jsou specifikovány problémy a úskalí, se kterými se setkávají provozovatelé existujících portálů. Hlavní přínos práce spočívá v analýze studií o uživatelích komunitních portálů a následném vyvození poznatků o chování a charakteristice těchto účastníků. Ty lze aplikovat při marketingové či jakékoliv jiné práci v oblasti sociálních sítí. Přinos praktické části práce spočívá v prozkoumání použitelnosti sémantických technologií v sociálních sítí a následném návrhu případných realizací. Pro zájemce o založení portálu je užitečný návrh vlastní aplikace, včetně zohlednění ekonomických aspektů.
Vedoucí práce: Marek Nekvasil
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses