FRANCHISING Z MIKROEKONOMICKéHO A MAKROEKONOMICKéHO HĽADISKA A ANALýZA POTENCIÁLU A VýHOD V ČESKEJ REPUBLIKE - Hodáková, Ľubica (2009)
Cílem bakalářské práce bylo skromně prispět k objasnění fenoménu franchisingového podnikání z ekonomického hlediska. Práce se v teoretické části zaměrila na objasnění banálních pojmů franchisingu, krátkou historickou analýzu franchisingu jako podnikatelské a distribuční metody a následně na samotnou analýzu ekonomických aspektů franchisingu, pričemž conditio sine qua makroekonomické analýzy franchisingu byla analýza mikroekonomických aspektů franchisingu. Jedním z teoretických cílů práce bylo vyjasnit vztah franchisingu k jiným distribučným modelům. Franchising je zajímavým fenoménem i z právního hlediska a to z důvodu, že franchisingová smlouva není osobitným smluvním typem upraveným v obchodním zákoníku, rozsah práce však nedovoloval hlouběji analyzovat právní aspekty franchisingu a jejich případný ekonomický dosah. V praktické části bylo cílem práce objasnit pozitivní vliv franchisingu na fenomén credit-crunch, na rozvoj malého a středního podnikání a na rozvoj malých měst v souvislosti s tzv. agency theory a dalšími vybranými aspekty. Práce sa rovněž pokusila přezumovat další ekonomický vývoj franchisingu i s ohledem na probíhající světovou finanční krizi.