Využití elektronického podpisu mezi občany a státní správou ve vybraných zemích EU - Kapicová, Eva (2009)
Práce se zabývá elektronickým podpisem a jeho použitím v e-government mezi státem a občany a to ve čtyřech vybraných zemích Evropské unie. Cílem práce je zmapovat e-government v těchto zemích. Očekávaným přínosem autora práce je vyhledání všech důležitých faktorů e-government v každé zemi a jejich přehledné zpracování. Práce je tematicky rozdělena na dvě části. V první je vysvětlen základ elektronického podpisu, jeho vznik a šifry, ze kterých vychází. Je také vysvětlen pojem certifikační autorita a její význam. V teoretické části jsou dále popsány elektronické formuláře a rizika a nevýhody, které elektronický podpis představuje. Rámcově je uveden elektronický podpis v rámci Evropské unie. Jeho význam v právním řádu. Nakonec teoretické části jsou zmíněny standardizační organizace, jak už Evropské, tak mezinárodní. Druhá část práce je zaměřena na zjištění stavu využití e-government z zemích Polsko, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. V každé z těchto zemí je popsán právní rámec, stav plnění evropských směrnic, jednotlivé služby poskytované občanům a na závěr shrnutí a doporučení pro vstup nového subjektu s elektronickými formuláři na trh. V závěru práce jsou všechny čtyři země porovnány.