Čína v Africe - vývoj a motivy vzájemných vztahů - Kučerová, Tereza (2009)
Čínsko-africké vztahy mají několikasetletou tradici. V posledních desetiletích se však jejich povaha prohlubuje a nabývá rozměrů fenoménu. V současné době je Čína ve velmi výhodné pozici - s jednou nohou v rozvojovém světě a druhou ve vyspělém. Její ekonomický růst dosahuje zhruba deseti procent ročně a její ekonomika již překročila hranice státu. Stává se tak závislou na mezinárodním obchodě jak v odbytu, tak v přílivu zdrojů, přičemž africký kontinent jí může poskytnout obojí. Tato situace je ovšem velmi těžko slučitelná s rolí mocnosti, jakou by si Čína přála být a jakou jí přisuzuje i většina odborníků. Tato práce analyzuje tři motivy vzájemné spolupráce - obchod, nerostné suroviny a politické a strategické zájmy. Jejím cílem je podat ucelený a srozumitelný obraz, který prokáže pravdivost těchto motivů. Pro další přiblížení a hlubší pochopení jsou součástí práce případové studie vybraných zemí.