Čína v Africe - vývoj a motivy vzájemných vztahů - Kučerová, Tereza; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Čínsko-africké vztahy mají několikasetletou tradici. V posledních desetiletích se však jejich povaha prohlubuje a nabývá rozměrů fenoménu. V současné době je Čína ve velmi výhodné pozici - s jednou nohou v rozvojovém světě a druhou ve vyspělém. Její ekonomický růst dosahuje zhruba deseti procent ročně a její ekonomika již překročila hranice státu. Stává se tak závislou na mezinárodním obchodě jak v odbytu, tak v přílivu zdrojů, přičemž africký kontinent jí může poskytnout obojí. Tato situace je ovšem velmi těžko slučitelná s rolí mocnosti, jakou by si Čína přála být a jakou jí přisuzuje i většina odborníků. Tato práce analyzuje tři motivy vzájemné spolupráce - obchod, nerostné suroviny a politické a strategické zájmy. Jejím cílem je podat ucelený a srozumitelný obraz, který prokáže pravdivost těchto motivů. Pro další přiblížení a hlubší pochopení jsou součástí práce případové studie vybraných zemí.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; Čína; nerostné suroviny; Afrika; diplomové práce; China; raw materials; Africa; master's theses