Problematika zájmových skupin v oblasti regulace kouření - Sahánková, Barbora (2009)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat působení zájmových skupin v oblasti regulace kouření. Teoretická část práce obsahuje úvod do problematiky zájmových skupin, lobbingu a dobývání renty, praktická část pak analyzuje legislativní opatření a způsoby regulace tabákového průmyslu v ČR. Vytyčuje dvě nejdominantnější skupiny (producenti tabákových výrobků a producenti přípravků na odvykání kouření) a zkoumá na nich konkrétní opatření, kterými se snaží dosáhnout svých cílů.