Koordinace hospodářské politiky ES/EU a její dopad na konkurenceschopnost sekupení - Mykytyn, Pavel (2009)
Předložená bakalářská práce sleduje vývoj koordinace hospodářské politiky ES/EU od konce 2. světové války až po 21. století. Stručně nastiňuje postupné rozšiřování spolupráce členských států v oblasti hospodářských politik, sleduje přesun některých pravomocí z národní na supra-národní úroveň a v období od 90. let 20. století zkoumá ekonomické dopady těchto koordinací, zejména pak dopady vytvoření Evropské Hospodářské a měnové unie a v 21. století pak efekty vyhlašovaných Lisabonských strategií. Sleduje vývoj základních makroekonomických ukazatelů, a dále se pak zabývá otázkou, zdali proces koordinace hospodářských politik kladně ovlivnil konkurenceschopnost seskupení.