Odhad kapitálových služeb v České republice - Hudrlíková, Lenka; Fischer, Jakub, 1978-; Ondruš, Vítězslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce se zabývá významem implementace kapitálových služeb do systému národních účtů. Cílem práce je provést odhad kapitálových služeb pro skutečná data České republiky. Provedený výpočet je první takto rozsáhlý odhad kapitálových služeb, který byl pro skutečná data České republiky učiněn. Práce je rozdělena na tři části. V první části práce je vysvětlena podstata konceptu kapitálových služeb a uvedeny metody odhadu a možné způsoby výpočtu potřebných údajů. Ve druhé části jsou již provedeny vlastní výpočty odhadu kapitálových služeb při užití metodiky doporučované OECD, avšak při respektování určitých úprav, které lépe odpovídají národním podmínkám. Z důvodu velkého objemu údajů jsou všechny výpočty uvedeny v příloze. V textu práce je ilustrační příklad pro jedno odvětví ekonomické činnosti a pro ekonomiku jako celek. V poslední části se zabývám experimentálním propočtem odhadu dopadu kapitálových služeb na makroekonomické agregáty, zejména na hrubý domácí produkt. Další využití získaného odhadu kapitálových služeb je možné při odhadování multifaktorové produktivity. Jelikož kapitálové služby lze použít pro ohodnocení vstupu kapitálu.
Vedoucí práce: Jakub Fischer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; hrubý domácí produkt; diplomové práce; gross domestic product; master's theses