Ochrana biodiverzity v České republice - Jelínková, Eva (2009)
Bakalářská práce se zabývá aktuálním tématem ubývání živočišných a rostlinných druhů. Definuje pojem biodiverzita, rozebírá důvody proč vůbec rozmanitost přírody chránit, jaká jsou její ohrožení a jakými způsoby lze rozmanitost chránit (závazně v rámci právních předpisů). Práce uvádí přehled legislativy na ochranu biodiverzity v České republice, a to konkrétně mezinárodní smlouvy přijaté ČR a zákony. Jsou zde uvedeny změny, které nastaly v souvislosti se vstupem do Evropské unie, především v zákoně č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Cílem je uvést přehled legislativy, která byla přijata v České republice za účelem ochrany biodiverzity, protože právní předpisy jsou jediná šance, jak uvést morální cítění Čechů chránit přírodu v realitu.