Kypr Křižovatka mezi Evropou a Asií - Smetáček, Martin (2009)
V mé práci se zabývám kulturně-politickým směřováním Kypru z jeho pozice mezi Evropu a Asií s důrazem na jeho ekonomickou orientaci. Vzhledem ke skutečnosti, že Kypr byl ještě v roce 1960 v době získání nezávislosti na Velké Británii zemí hluboce rozvojovou, soustředím se zejména na jeho ekonomický vývoj po roce 1960 a stav jeho hospodářství na prahu 21. století, přičemž si kladu otázku, zda Kypr zvládl přeměnu ze země rozvojové na sociálně a ekonomicky vyspělou zemi s rozvinutou tržní ekonomiku. Práce stručně zachycuje historicko-politický vývoj země od jejího počátku v 8. tisíciletí př. n. l. až do konce 20. století n. l., dále se soustředí na vývoj její ekonomiky na konci 20. století, a v závěru zkoumá současný sociálně-ekonomický stav země pod šablonou kritérií dělení ekonomik na rozvojové země a země s rozvinutou tržní ekonomikou. Práce též zohledňuje interkomunitární rozkol, který na Kypru panuje od roku 1974 a fakticky rozděluje zemi na dvě části, Kyperskou republiku a Severokyperskou tureckou republiku, která však nebyla mezinárodně uznána. Důraz je kladen výhradně na údaje týkající se Kyperské republiky.