Analýza úvěrové podpory poskytované ČEB - Potácelová, Věra (2009)
Podpora exportu prostřednictvím exportních úvěrů a pojištění je poměrně rozšířenou praxí zemí po celém světě. Diplomová práce popisuje činnost České Exportní Banky (ČEB) v systému české podpory exportu a zmiňuje právní rámec její působnosti v ČR. Text dále obsahuje argumentaci pro i proti státní podpoře exportu. V práci je provedena analýza panelových dat ze 160 zemí za období 1996 -- 2008 obsahujících údaje o českém exportu, podpoře exportu, HDP, politickém riziku a dalších proměnných. Pomocí 2 gravitačních modelů (statický a dynamický) byl posuzován vliv činnosti ČEB na český vývoz. Podpora exportu je v těchto modelech signifikantním faktorem, který pozitivně ovlivňuje velikost českého vývozu.