Analýza úvěrové podpory poskytované ČEB - Potácelová, Věra; Janda, Karel; Tuček, Miroslav, 1929-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Podpora exportu prostřednictvím exportních úvěrů a pojištění je poměrně rozšířenou praxí zemí po celém světě. Diplomová práce popisuje činnost České Exportní Banky (ČEB) v systému české podpory exportu a zmiňuje právní rámec její působnosti v ČR. Text dále obsahuje argumentaci pro i proti státní podpoře exportu. V práci je provedena analýza panelových dat ze 160 zemí za období 1996 -- 2008 obsahujících údaje o českém exportu, podpoře exportu, HDP, politickém riziku a dalších proměnných. Pomocí 2 gravitačních modelů (statický a dynamický) byl posuzován vliv činnosti ČEB na český vývoz. Podpora exportu je v těchto modelech signifikantním faktorem, který pozitivně ovlivňuje velikost českého vývozu.
Vedoucí práce: Karel Janda
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses