Vývoj kurzové politiky České republiky od počátku transformace - Kovářová, Petra (2009)
Bakalářská práce se zabývá kurzovou politikou v České republice. V úvodu jsou popsány typy kurzových režímů a metody, jak centrální banky ovlivňují kurz. Práce je zaměřena na vývoj kurzové politiky od počátku ekonomické transformace. Začíná zavedením vnitřní směnitelnosti koruny v lednu 1991. Dále se zmiňuje o rozdělení Československa a měnové odluce. V roce 1995 je zavedena vnější směnitelnost, po níž následuje krize v roce 1997. Pozornost je věnována pokusům centrání banky vyřešit krizi, které nakonec vedou ke změně kurzového režimu. V další části je popsán vývoj kurzu. Na konci je analyzována možnost budoucího přijetí eura.