Vývoj kurzové politiky České republiky od počátku transformace - Kovářová, Petra; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Žamberský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Bakalářská práce se zabývá kurzovou politikou v České republice. V úvodu jsou popsány typy kurzových režímů a metody, jak centrální banky ovlivňují kurz. Práce je zaměřena na vývoj kurzové politiky od počátku ekonomické transformace. Začíná zavedením vnitřní směnitelnosti koruny v lednu 1991. Dále se zmiňuje o rozdělení Československa a měnové odluce. V roce 1995 je zavedena vnější směnitelnost, po níž následuje krize v roce 1997. Pozornost je věnována pokusům centrání banky vyřešit krizi, které nakonec vedou ke změně kurzového režimu. V další části je popsán vývoj kurzu. Na konci je analyzována možnost budoucího přijetí eura.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; kurzová politika; bakalářské práce; foreign exchange policy; bachelor's theses