Systémové archetypy v ekonomické analýze - Petráš, Jaroslav; Rosický, Antonín, 1943-; Šubrta, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Transdisciplinárně zaměřená práce se zabývá možností aplikace systémových přístupů i do jiných vědních oborů -- zde ekonomie. Ze systémových věd se zaměřuje na systémovou dynamiku -- konkrétně systémové archetypy (obecné vzory chování). Tím se zaobírá první oddíl teoretické části práce, který začíná systémovými přístupy obecně a následují konkrétnější části o systémové dynamice a systémových archetypech. Druhý oddíl teoretické části práce je pak zaměřen na ekonomickou analýzu, kde jsou zkoumány nejčastější přístupy k ní. Ty jsou stručně charakterizovány spolu s polemikou nad jejich hlavními teoretickými nedostatky. V další části práce je provedena ekonomická analýza konkrétního praxeologickému problému (rychlostních limitů na pozemních komunikacích), ve které jsou využity systémové archetypy a příčinné smyčkové diagramy. Cílem této části (potažmo celé práce) je především vyvrátit či potvrdit využitelnost systémových archetypů v ekonomické analýze.
Vedoucí práce: Antonín Rosický
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; ekonomická analýza; diplomové práce; economic analysis; master's theses