Komparace politik zaměstnanosti a jejich vlivu na trhy práce – ČR, Dánsko, UK a USA - Turková, Eva (2009)
Diplomová práce se zabývá porovnáním a následným preferenčním uspořádáním politik zaměstnanosti České republiky, Dánska, Velké Británie a Spojených států amerických. V teoretické části práce jsou srovnávány kvalitativní a kvantitativní charakteristiky vybraných států z pohledu aktivní a pasivní politiky zaměstnanosti a flexibility a zabezpečení na trhu práce. V praktické části jsou na základě kvantitativních vyjádření determinantů trhu práce země uspořádány podle efektivity politiky zaměstnanosti. Uspořádání je provedeno pomocí formalizovaných manažerských metod rozhodování. Veškerá kritéria jsou porovnávána v desetileté časové řadě (1998-2007). V závěru práce jsou podle vyhodnoceného pořadí navrženy změny pro politiku zaměstnanosti v České republice.