Detský cestovný ruch a úloha detskej animácie - Kráľová, Ľuboslava (2009)
Animace v cestovním ruchu vdechuje prázdninovým rezortům a místům trávení volného času duši. Je tvůrcem genius loci. Oživuje je a je příslibem chvil plných zábavy a nových zážitků. Takhle by teda měla správná animace vypadat, a o její podobu, která splňuje tuto charakteristiku by se měli postarat zkušení odborníci, to jest animátoři volného času. Animace má mnoho podob daných různorodostí lidského rodu a našich zájmů. Tato bakalářská práce si ale za cíl vymezila prozkoumat především problematiku dětské animace, jejich specifik a vyhrazených dětských potřeb. Věnuje se dětem jakožto budoucí podobě návštevníků; zkoumá jejich požadavky a náročnost tak, aby bylo spokojené nejenom dítě, ale i rodič a provozovatel zařízení. Jako taková je tedy animace jednou z nejperspektivnějších služeb novodobého cestovního ruchu a je možno očekávat její objevení na tuzemském trhu cestovníhu ruchu.