Trendy a kontexty vývoje energetického sektoru - Novotná, Petra; Czesaný, Slavoj, 1940-; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Svět je závislý na energiích, které se stávají stále vzácnějšími. Ropa ubývá a musí se hledat vhodné substituty. Energetická spotřeba se zvyšuje a energetické krize začínají ohrožovat svět. Ceny všech energií v důsledku toho rostly. V důsledku hospodářské krize sice mohou klesat, ale po odeznění recese je pravděpodobné, že bude energie znovu zdražovat. Energetické zdroje se navíc nacházejí převážně v politicky nestabilních zemích a ostatní země jsou na nich závislé. Na tomto základě jsou strategie jednotlivých států v oblasti energetiky důležité. Česká republika spolu s dalšími zeměmi navíc spotřebovávají více energie, než si dané ekonomiky žádají. Energetické úspory tedy získávají na důležitosti. Při výrobě a využívání energií dochází navíc i k produkci emisí, které škodí životnímu prostředí. Znečišťování přírody však není žádoucí. Obnovitelné zdroje energie poškozují životní prostředí méně, ale jejich zastoupení je zatím nepatrné. Budoucí potenciál je viděn i v jaderné energii a uhlí využívaném v elektrárnách s novými technologiemi. Náplní práce je podat analýzu jednotlivých aspektů energetického sektoru České republiky spolu s mezinárodním srovnáním a stanovit pozitiva i negativa naší země v tomto sektoru.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; energetické zdroje; energie; životní prostředí; diplomové práce; power resources; energy; environment; master's theses