ANALÝZA VÝVOJE MĚNOVÉ STRATEGIE ČNB OD ROKU 1993 - Vrána, Martin (2009)
Dané téma jsem si zvolil z toho důvodu, že ČNB od jejího vzniku v roce 1993 prošla řadou změn a jako centrální banka silně ovlivňovala svou měnovou politikou ekonomiku naší země. V teoretické části mé práce budu popisovat obecnou charakteristiku centrální banky, její význam a funkce. Charakterizuji nástroje, funkce a cíle měnové politiky centrální banky. Dále uvedu úlohu a vliv centrálního bankovnictví a porovnám názory ekonomických škol na jeho postavení. Postupně popíši historický vývoj centrální banky a bankovního systému na našem území. Analytická část bude věnována hodnocení a analýze měnové strategie ČNB od počátku jejího fungování až do současné doby se zvláštním zřetelem na daná období, která zaznamenala největší změny v centrálním bankovnictví. Největší prostor v analytické části věnuji měnové politice ČNB. Dále se budu věnovat měnové politice ČNB po vstupu do EU a s tím souvisejícím budoucím vstupem do měnové unie. Cílem této práce je zhodnocení a přezkoumání nejvýznamnějších změn centrálního bankovnictví a hlavně měnové politiky České národní banky od počátku jejího vzniku