Teorie hospodářského cyklu a finanční krize pohledem J. A. Schumpetera a H. P. Minskyho - Mlčkovský, Petr; Kovářík, Tomáš; Bydžovský, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem této bakalářské práce je vytvořit model hospodářského cyklu z pohledu teorií J.A.Schumpetera a H.P.Minského. Samotný úvod práce se věnuje teoreticko-metodologickým východiskům a základním rysům, které jsou pro hospodářské cykly charakteristické. Dále zde bude vytvořen model hospodářského cyklu postavený zejména na inovačních teoriích "Financial Instability Hypothesis" Hymana Minského a Schumpeterových vln. Ve druhé kapitole bude tento model aplikován na vybrané ekonomické krize a to především na Velkou hospodářskou krizi ze 30.let, Savings and Loan Crisis z 80.let, Japonské krizi a současné krizi, mající kořeny v USA. Na těchto případech budeme zkoumat společné charakteristické rysy jednotlivých částí hospodářských cyklů. Poslední kapitola bude věnována vyhodnocením a závěrům, ke kterým jsme v průběhu práce došli.
Vedoucí práce: Tomáš Kovářík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses