Využitie manažérskych opcií v riadení firiem na príklade spoločnosti ČEZ a.s. - Lichtenberg, Tomáš (2009)
Táto práca sa venuje jednému z komponentov manažérskych odmien a podrobnejšie skúma manažérske opcie. Manažérske opcie zahŕňame do konceptu Corporate Governance. Corporate Governance chápeme ako riadiaci systém v spoločnosti, ktorý zahŕňa manažérske opcie ako prvok pre riadenie a motiváciu vrcholového manažmentu. Najznámejším a zatiaľ najúspešnejším opčným programom v Českej republike je manažérsky opčný program Českých energetických závodov a.s., ktorých majoritným vlastníkom je štát. Manažérsky opčný program zvýšil efektívnosť spoločnosti, znížil náklady a zvýšil investície v zahraničí. Hodnota spoločnosti sa začala zvyšovať väčším tempom než hodnota konkurenčných elektrární aj keď sa ceny elektriny v Čechách zvyšovali pomalším tempom ako v susediacich krajinách.