Arménská centrální banka - Gevorgyan, Kristine; Čermáková, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Práce Centrální arménská banka se zabývá jak shrnutím fungování centrálních bank obecně, tak se především zaměřuje na systém fungování arménské centrální banky. Práci zahajuji teoretickým výkladem o charakteristice centrálního bankovnictví a funkce centrálních bank. Především co se týká jejich cílů a nástrojů. Podstatnou části mé práce je arménská centrální banka. Zde se zaměřuji na historii arménské centrální banky od počátku 20. let aţ do současnosti. Můţeme tak sledovat vývoj banky během jednoho století, kdy se ekonomika změnila z centrálně plánované na trţní a tím se také změnila funkce centrální banky a systém arménského bankovnictví. Na historii navazuji vysvětlením finančního systému Arménie se všemi jeho klady i zápory. Dále se zabývám měnovou politikou, kde se soustředím především na spolupráci mezi centrální bankou a komerčními bankami, a tím činností probíhající mezi těmito institucemi. V neposlední řadě zde seznamuji s koordinací měnové a fiskální politiky. Co se týče zahraničních vztahů v bankovní oblasti, v dalších kapitolách objasňuji devizovou politiku centrální banky a management mezinárodních rezerv. V závěru hlavní části mé práce se zabývám národní měnou Arménie a jejím historickým vývojem aţ po současnou dobu. Závěr mé práce shrnuje veškeré poznatky, které jsem získala jak studiem literárních zdrojů, tak osobní zkušeností uvedené v mé práci. Zdůrazňuji zde význam centrální banky jak v národní tak nadnárodní oblasti a její integraci do mezinárodního společenství. V čem centrální banka za dobu své existence uspěla a v jaké oblasti je potřeba se zdokonalit.
Vedoucí práce: Daniela Čermáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses