Založení fiktivní firmy - srovnání se založením firmy reálné - Kubíková, Martina (2009)
Práce zpracovává a systematicky popisuje nejnovější poznatky z oblasti zakládání fiktivních firem v České republice, charakterizuje jejich aktuální stav a předpokládaný vývoj. Hlavním cílem práce je analýza současné úrovně a porovnání postupu založení fiktivní a reálné firmy z hlediska obecných a právních náležitostí, jednoduchosti a časové náročnosti a z hlediska porovnání zastoupení jednotlivých právních forem a typů podnikání. Teoretická část práce se v časově navazujících krocích podrobně zabývá postupem založení reálné firmy. V praktické části práce je, kromě vysvětlení postupu založení fiktivní firmy, soustředěna pozornost na srovnání obou postupů. Podrobně jsou popsány jednotlivé rozdíly, které v mnoha ohledech plynou z formální odlišnosti zúčastněných subjektů. Pro tyto účely byla provedena analýza statistického šetření provedeného mezi učiteli předmětu fiktivní firma. Hlavním účelem práce je poskytnout učitelům předmětu didaktickou a učební pomůcku, která jim kromě informací o zakládání fiktivních firem poskytne porovnání se založením reálné firmy. Vymezení rozdílů mezi zakládáním fiktivních a reálných firem je důležitým nástrojem pro pochopení charakteru a smyslu fiktivních firem a pomůckou ke zlepšení kvality výuky.