Řádné opravné prostředky v českém trestním řízení - Vojta, Martin (2009)
Práce se zaměřuje na problematiku řádných opravných prostředků v českém trestním řízení. V obecné části se nejprve rozebírá opravné řízení obecně, jeho vůdčí principy a zásady. Na ně navazuje přehled jednotlivých řádných opravných prostředků podle současné platné právní úpravy. Části o odvolání proti rozsudku, stížnosti proti usnesení a odporu proti trestnímu příkazu jsou strukturovány dle formálních a obsahových náležitostí, předmětu, důvodech, okruhu oprávněných osob, řízení o opravném prostředku a rozhodnutích, připadajících v úvahu. Třetí část stručně pojednává o změnách chystaných v rámci připravované rekodifikace trestního práva procesního. Opravné řízení přes svou fakultativnost tvoří stěžejní část trestního řízení a slouží jako jedna ze záruk zákonného a spravedlivého rozhodování orgánů činných v trestním řízení, v němž se rozhoduje o zásadních otázkách viny a sankce za trestné činy a zasahuje se do základních lidských práv a svobod.