Řádné opravné prostředky v českém trestním řízení - Vojta, Martin; Spirit, Michal, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce se zaměřuje na problematiku řádných opravných prostředků v českém trestním řízení. V obecné části se nejprve rozebírá opravné řízení obecně, jeho vůdčí principy a zásady. Na ně navazuje přehled jednotlivých řádných opravných prostředků podle současné platné právní úpravy. Části o odvolání proti rozsudku, stížnosti proti usnesení a odporu proti trestnímu příkazu jsou strukturovány dle formálních a obsahových náležitostí, předmětu, důvodech, okruhu oprávněných osob, řízení o opravném prostředku a rozhodnutích, připadajících v úvahu. Třetí část stručně pojednává o změnách chystaných v rámci připravované rekodifikace trestního práva procesního. Opravné řízení přes svou fakultativnost tvoří stěžejní část trestního řízení a slouží jako jedna ze záruk zákonného a spravedlivého rozhodování orgánů činných v trestním řízení, v němž se rozhoduje o zásadních otázkách viny a sankce za trestné činy a zasahuje se do základních lidských práv a svobod.
Vedoucí práce: Michal Spirit
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; trestní řízení; bakalářské práce; criminal procedure; bachelor's theses