Jsou včely Coasovými majáky? - Hořánková, Kristýna; Bartoň, Petr; Bolcha, Peter; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem tétp práce je vysvětlit ekonomický význam chovu včel a popsat včelami vytvořenou externalitu, stejně jako externalitu vytvořenou zemědělci. Nejdříve bude představeno řešení reciproční externality pomocí státních intervencí, které obhajoval A.C. Pigou nebo J.E.Meade vzápětí bude obhájena myšlenka, že Coaseovy majáky jsou ekvivalentem Cheungových včel a je možné jimi vytvořenou externalitu odstranit tržním mechanismem. Práce je dále zaměřena na vývoj státních intervencí v České republice a v USA a model Muth a kol. dokazuje, že dotace škodí efektivnímu tržnímu odstranění externality. Závěrem zjistíme, že český trh s opylovacími službami není na úrovni trhu v USA, ale existují zde náznaky, že trh včelí externalitu může odstranit i v tomto případě.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; včely; bakalářské práce; Apoidea; bachelor's theses