Daňová konkurence a vztah mezi Českou republikou a Německem - Choutka, Tomáš (2009)
Tématem této práce je daňová konkurence mezi státy v Evropě. Momentálně se nacházíme v době, kdy většina států postupně snižuje daně pod vlivem daňové konkurence. Cílem mé práce je zhodnotit výhody a nevýhody tohoto trendu. Podrobněji se zaměřuji hlavně na vztah mezi Českou republikou a Německem. V souvislosti s touto problematikou také analyzuji efekty investičních pobídek a hodnotím, jestli mají investiční pobídky opravdu takový vliv na ekonomický růst či nezaměstnanost, jak o tom politici často přesvědčují. V úvodu nejprve teoreticky popisuji téma daňové konkurence a v další části se věnuji podrobnější analýze.