Značení lihových výrobků v členských státech EU - Doubková, Anna (2009)
Předmětem mojí práce je porovnání způsobů značení lihových výrobků v členských státech Evropské unie. Mým cílem je identifikovat jednotlivé systémy daňového značení lihových výrobků a na základě těchto informací vyhodnotit společné a rozdílné znaky. Evropská legislativa je v této oblasti nejednotná, proto se musí vycházet z daňových zákonů daných členských států. Obecně platí, že systém daňového značení lihových výrobků je efektivním opatřením proti daňovým únikům na spotřební dani z lihu a také chrání trh před vstupem padělaného zboží.