Globální environmentální smlouvy a jejich efektivita - Tachecí, Petra (2009)
Diplomová práce se zabývá globálními environmentálními smlouvami a jejich efektivitou. Jejím cílem je odhalit příčiny úspěchu některých smluv a naopak důvody neúspěchu smluv jiných. V teoretické části jsou vysvětleny specifika environmentálních problémů, následuje úvod do mezinárodního práva životního prostředí a představení mezinárodních environmentálních smluv. V praktické části jsou srovnávány dvě známé mezinárodní smlouvy z oblasti atmosféry, které se zabývají podobným problémem, avšak dosáhly velmi rozdílných výsledků. Účelem postupného porovnávání různých aspektů obou smluv je odhalit, jaké okolnosti zapřičinily obrovský úspěch Montrealského protokolu při ochraně ozonové vrstvy, a proč podobně koncipovaný Kjótský protokol neuspěl v boji proti změně klimatu. Poslední kapitola vyvozuje závěry tohoto srovnání a definuje podstatné charakteristiky, které jsou pro efektivitu globálních environmentálních smluv klíčové.