Globální environmentální smlouvy a jejich efektivita - Tachecí, Petra; Chlapcová, Ivana; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Diplomová práce se zabývá globálními environmentálními smlouvami a jejich efektivitou. Jejím cílem je odhalit příčiny úspěchu některých smluv a naopak důvody neúspěchu smluv jiných. V teoretické části jsou vysvětleny specifika environmentálních problémů, následuje úvod do mezinárodního práva životního prostředí a představení mezinárodních environmentálních smluv. V praktické části jsou srovnávány dvě známé mezinárodní smlouvy z oblasti atmosféry, které se zabývají podobným problémem, avšak dosáhly velmi rozdílných výsledků. Účelem postupného porovnávání různých aspektů obou smluv je odhalit, jaké okolnosti zapřičinily obrovský úspěch Montrealského protokolu při ochraně ozonové vrstvy, a proč podobně koncipovaný Kjótský protokol neuspěl v boji proti změně klimatu. Poslední kapitola vyvozuje závěry tohoto srovnání a definuje podstatné charakteristiky, které jsou pro efektivitu globálních environmentálních smluv klíčové.
Vedoucí práce: Ivana Chlapcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses