Česká národní banka a perspektiva přijetí eura - Suchomel, Marek (2009)
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení stavu konvergence České republiky k Evropské unii, s hlavním zaměřením na oblasti spadající do kompetencí České národní banky. V teoretické části práce je podán stručný popis minulé a současné měnové spolupráce v Evropě, stejně jako popis České národní banky. Dále se práce zaobírá dosaženou úrovní konvergence z pohledu maastrichtských kritérií i z pohledu reálné konvergence. Hlavním přínosem práce je posouzení perspektivy přijetí eura pod vlivem očekávaného ekonomického vývoje.