Slovensko a euro v roku 2009 - Zikmund, Michal (2009)
Práce je zaměřena na problematiku vstupu Slovenské republiky do eurozóny. První část zobrazuje přípravy spojené s vstupem tak i výhody a nevýhody vstupu a důležitost vstupu a důležitost procesů odehrávajících se počas účasti v mechanismu výměnných kurzů. Následuje vymezení zásad pro zavedení eura. Další část je zeměřena na problematiku příspěvku k inflaci vlivem zavedení eura. Poslední část je zaměřena na změnu pozice Národní banky Slovenska a její participaci na eurosystému na čele s Evropskou centrální bankou a zobrazení úkolů Národní banky Slovenska po vstupu do eurozóny a taky i činnost ECB. Cílem práce je obeznámit čitatele s problematikou zavedení nové měny a s jejím přínosem pro Slovenskou republiku.