Kapitálová přiměřenost - vliv daňových zákonů na využití cizího úročeného kapitálu - Kočer, Petr (2009)
Cílem této diplomové práce je odpovědět na otázku, zda stát ovlivňuje zapojení cizího úročeného kapitálu při financování podniků. V úvodní části jsou stručně popsány základní ekonomické teorie zabývající se kapitálovou strukturou podniku. Dále je věnována pozornost vztahu kapitálové přiměřenosti a související daňové legislativy v EU a v České republice. Závěrečná část práce na datech z finančních výkazů českých společností za období 1993-2008 ukazuje, že stát na využití cizího úročeného kapitálu při financování podniků působí prostřednictvím daňových zákonů týkajících se kapitálové přiměřenosti a ovlivňuje tak kapitálovou strukturu podniků.