Německá hyperinflace po první světové válce, průběh a příčiny - Růžička, Tomáš (2009)
Tato diplomová práce se zabývá německou hyperinflací, která vyvrcholila v roce 1923. V úvodu jsou zmíněny některé aspekty předválečné monetární a fiskální politiky. Hlavním předmětem této práce je období válečné ekonomiky a poválečná situace, identifikace strukturálních změn uvnitř ekonomiky, ke kterým v těchto obdobích došlo a posouzení faktorů, které mohou být přímými nebo nepřímými příčinami vzniku hyperinflace. Cílem této diplomové práce je analýza důsledků finanční politiky vlády, vlivu vnějších faktorů a historických skutečností, kterým čelilo německé hospodářství, a které následně ovlivňovaly vládní politiku v průběhu celého období od začátku války až po reformu měny v roce 1923. Z tohoto celkového pohledu na tehdejší historické dění a jednání německé vlády se snažím identifikovat přímé a nepřímé příčiny inflace a hyperinflace.