Analýza ekonomického chování sektoru nefinančních podniků, domácností a vládních institucí - Mrkvová, Kristýna; Hronová, Stanislava, 1954-; Sixta, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Cílem práce je zmapovat ekonomické chování sektoru nefinančních podniků, domácností a vládních institucí v letech 1995 -- 2007. Analýza se zaměřuje na vybrané sektory pocházející z České a Slovenské republiky. V širším srovnání se analýza zaměřuje také na vybrané sektory vyspělých západoevropských zemí -- Francie a Švýcarské konfederace. Jde tedy především o analýzu dat na základě účtů národního účetnictví a také nástin problémů, které jsou spojeny s jeho výsledky. Práce je rozdělena čtyř částí. První část se ve zkratce zabývá historií národního účetnictví, vývojem mezinárodních standardů národního účetnictví a jejich srovnáním. Definuje jednotlivé sektory a nabízí nástin ekonomického vývoje srovnávaných zemí. Ve druhé části jsou nejprve analyzovány výsledky sektoru nefinančních podniků na základě běžných účtů národního účetnictví a poté i výsledky majetkových účtů nefinančních podniků. Třetí část se zabývá sektorem domácností a analýzou specifických ukazatelů sektoru domácností. Čtvrtá část se zabývá příjmy, výdaji a výsledky hospodaření sektoru vládních institucí. Na závěr jsou uvedeny doplňující ukazatele za jednotlivé sektory.
Vedoucí práce: Stanislava Hronová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses