Jsou české včely Coasovými majáky? - Zehnalová, Simona (2009)
Pozitivní externality, které společnosti včely přináší jsou nezpochybnitelné. O čem však můžeme polemizovat je otázka, jakým způsobem má být chov včel zabezpečen. V Čechách jsou včely státním aparátem chráněny a zvýhodňovány již po staletí, přesto nemůžeme říct, že by došlo k přemnožení a včelařskému boomu. Jsou státní intervence navrhovaná A.C.Pigouem (1920) cestou ke zvýšení počtu včel? Nakolik efektivní je výše dotací a jejich přerozdělování v současné době? Ve světě můžeme pozorovat státy, kde funguje navrhované tržní prostředí S.N.S.Cheunga (1973) a potvrzuje tak Coasovu teorií majáků (1974) aplikovanou na včelařské odvětví. Oproti tomu jsou včely na českém trhu nedostatkovým zbožím. Tato práce se bude zabývat výše položenými otázkami a srovnáním vývoje a současné situace včelařství v ČR a ve světě spolu se zhodnocením efektivity českého protekcionismu.