Jsou české včely Coasovými majáky? - Zehnalová, Simona; Bartoň, Petr; Bolcha, Peter; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Pozitivní externality, které společnosti včely přináší jsou nezpochybnitelné. O čem však můžeme polemizovat je otázka, jakým způsobem má být chov včel zabezpečen. V Čechách jsou včely státním aparátem chráněny a zvýhodňovány již po staletí, přesto nemůžeme říct, že by došlo k přemnožení a včelařskému boomu. Jsou státní intervence navrhovaná A.C.Pigouem (1920) cestou ke zvýšení počtu včel? Nakolik efektivní je výše dotací a jejich přerozdělování v současné době? Ve světě můžeme pozorovat státy, kde funguje navrhované tržní prostředí S.N.S.Cheunga (1973) a potvrzuje tak Coasovu teorií majáků (1974) aplikovanou na včelařské odvětví. Oproti tomu jsou včely na českém trhu nedostatkovým zbožím. Tato práce se bude zabývat výše položenými otázkami a srovnáním vývoje a současné situace včelařství v ČR a ve světě spolu se zhodnocením efektivity českého protekcionismu.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; včely; bakalářské práce; Apoidea; bachelor's theses