Ekonomická pridaná hodnota a jej sposoby využitia v podnikohospodárskej praxi - Gallová, Silvia; Valach, Josef, 1933-2025; Oceláková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Základom pre posúdenie finančnej výkonnosti podniku je jeho finančný výsledok. Aby sme zistili, či podnik hospodáril úspešne, môžeme jeho podnikový výsledok posúdiť v zmysle, či bol dosiahnutý podnikový cieľ alebo ho porovnať s ostatnými podnikmi. Posúdenie finančného výsledku podniku môže byť vykonané interne (napr. prostredníctvom vedenia podniku) alebo externe (napr. cez poskytovateľov kapitálu). Ak je úspech podniku vnímaný ako dosiahnutie cieľa, potom si môže podnik prirodzene sám určiť, čo presne rozumie pod podnikovým úspechom. Je preto nutné definovať jedno vhodné meradlo úspechu. Vyššia výkonnosť znamená v štandardnom prípade súčasne vytvorenie Shareholder Value. Snaha podniku o dosiahnutie vyššej EVA znamená vo všeobecnosti súčasne snahu o vyššie akciové kurzy, čo predstavuje aj zlepšenie pre samotných akcionárov. EVA je preto vhodná aj pre to, aby schopnosť podniku tvoriť výkony mohla byť meraná a zdanená a aby bolo možné nájsť pre investorov podniky, ktoré sľubujú najvyššie zvýšenie hodnoty v blízkej budúcnosti.
Vedoucí práce: Josef Valach
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses