Are elections lists fair or nudging? - Regéczy, Martin; Bartoň, Petr; Hudík, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Obecně se věří, že ti, co jsou na kandidátce výše získávají více hlasů, než ti níže. Toto přesvědčení bylo prokázáno na vzorku 100 volebních výsledků z univerzitních voleb z celé České republiky z let 2001-2009. Specifikum těchto voleb je, že kandidáti jsou na volebních lístcích řazeni dle abecedy. Ti s příjmením blíže začátku abecedy získávají více hlasů a vzniká tak tzv. abecední bias, ze kterého minulý výzkum vinil neracionální voliče. Nikdo zatím neanalyzoval chování kandidátů. Hypotéza, že kandidáti s lepším příjmením spíše vstoupí do voleb a vytvoří tak kandidátní listinu s abecedním biasem nebyla potvrzena. Jiný podnět voličům jako například titul kandidáta se ukázal jako velmi důležitým signálem kvality pro ženy, které tím získaly velikou výhodu při zvolení oproti mužům, kteří tím lehce ztratily. Možné rozdílné příčiny abecedního biasu byly testovány (např. name letter efekt), ale nebyly nalezeny.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses