Aplikace metod používaných při analýze rizika a podpoře rozhodování - Nowak, Ondřej, 1983-; Jablonský, Josef, 1955-; Hnilica, Jiří, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Téma analýzy rizika je relativně novou oblastí, která poslední dobou nabývá na významu nejen ve světě, ale i v České republice. Tomu však zdaleka neodpovídá zdejší zázemí. V českém jazyce dosud nebyly vydány žádné tituly zabývající se komplexně touto problematikou, a pokud se již podaří nějakou literaturu najít, pak není určena čtenáři, který s analýzou rizika dosud není příliš obeznámen. Proto si tato diplomová práce klade za cíl rozšířit povědomí o této problematice. Informace v tomto dokumentu jsou založeny na renomovaných anglicky psaných publikacích z této oblasti a dále vycházejí z praktických zkušeností, které jsem načerpal při vývoji vlastního nástroje pro analýzu rizika. Záměrem tak není jen plnit roli akademického textu, ale zároveň praktického návodu, který pomůže každému s tvorbou jeho prvních modelů. Diplomová práce se skládá z teoretické a praktické části. Kapitoly teorie jsou děleny na jednotlivé sekce, které představují dílčí kroky celého procesu analýzy rizika. V praktické části pak je krátce popsána aplikace nástroje Profeta na reálném projektu. Celý dokument je koncipován pro využití širokým spektrem čtenářů se zájmem o úvod do analýzy rizika. Zájemce je postupně seznámen se základy tvorby modelů, identifikování klíčových faktorů úspěchu, definování předpokladů, nalezení předpovědí a interpretování výsledků simulace. Dále pak text zprostředkovává kvalitativní i kvantitativní rozbor rizika a poskytuje instrukce k aplikaci jednotlivých metod k identifikaci, kvantifikaci, předpovídání, ohodnocování, zajištění, diversifikování a managementu rizika. Jednotlivé metody jsou představeny z pohledu jejich reálné aplikace prostřednictvím vybraných z nástrojů pro analýzu rizika a jejich významu pro celý rozhodovací proces.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; riziko; diplomové práce; risk; master's theses