Národní parky v ČR a v zahraničí - Kolská, Kateřina (2007)
Ve své práci jsem se rozhodla aplikovat ekonomické teorie, které se zabývají ochranou životního prostředí, na národní parky zřízené jako území ochrany biodiversity. Zajímá mne, jaké jsou výhody a problémy státních a soukromých parků, která z těchto situací je efektivnější ekonomicky a která z hlediska ochrany životního prostředí a jestli se u státních parků objevují některé aspekty soukromého podnikání. Jako zdroj budu mimo jiné používat studie efektivnosti národních parků, které již byly ve světě provedeny. Dále se zaměřím na financování národních parků ? zejména na systém udělování státních dotací a míru a možnosti samofinancování národních parků. V analytické části budu porovnávat fungování českého národního parku České Švýcarsko s německým parkem Saské Švýcarsko. Tyto národní parky jsem si vybrala proto, že ačkoliv spolu bezprostředně sousedí, každý funguje v jiném státě, a tudíž podle různých zákonů. Vzhledem k různému stáří parků a odlišné minulosti i současnosti obou států předpokládám rozdíly ve způsobu správy a financování národních parků. Zjištěné rozdíly se pokusím vysvětlit pomocí výše zmíněných ekonomických teorií.