Národní parky v ČR a v zahraničí - Kolská, Kateřina; Slavíková, Lenka, 1979-; Moravec, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Ve své práci jsem se rozhodla aplikovat ekonomické teorie, které se zabývají ochranou životního prostředí, na národní parky zřízené jako území ochrany biodiversity. Zajímá mne, jaké jsou výhody a problémy státních a soukromých parků, která z těchto situací je efektivnější ekonomicky a která z hlediska ochrany životního prostředí a jestli se u státních parků objevují některé aspekty soukromého podnikání. Jako zdroj budu mimo jiné používat studie efektivnosti národních parků, které již byly ve světě provedeny. Dále se zaměřím na financování národních parků ? zejména na systém udělování státních dotací a míru a možnosti samofinancování národních parků. V analytické části budu porovnávat fungování českého národního parku České Švýcarsko s německým parkem Saské Švýcarsko. Tyto národní parky jsem si vybrala proto, že ačkoliv spolu bezprostředně sousedí, každý funguje v jiném státě, a tudíž podle různých zákonů. Vzhledem k různému stáří parků a odlišné minulosti i současnosti obou států předpokládám rozdíly ve způsobu správy a financování národních parků. Zjištěné rozdíly se pokusím vysvětlit pomocí výše zmíněných ekonomických teorií.
Vedoucí práce: Lenka Slavíková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses