Státní podpora vlastnického bydlení - Forštová, Jana (2008)
Státní podpora vlastnického bydlení je zaměřena v České republice na podporu bydlení na poptávkové straně, tedy převážně na podporu stavebního spoření a hypotečního úvěrování. Pojem bydlení je vysvětlen obecně a charakterizuje bytovou politiku dle jednotlivých forem bydlení. Zhodnocen je i vývoj bytového fondu v České republice, z kterého vyplývá, že bytová výstavba neustále roste. Jednotlivé formy bydlení můžeme rozdělit na bydlení v osobním vlastnictví (vlastnické bydlení), družstevní bydlení a nájemní bydlení, které můžeme dále rozčlenit na soukromý a veřejný nájemní sektor a neziskové nájemní bydlení. Bydlení by mělo být finančně dostupné pro všechny domácnosti a výdaje za bydlení by neměly neúměrně zatěžovat důchod domácností. Za zdroje financování bydlení můžeme považovat hypoteční banky, komerční banky a stavební spořitelny, které nabízejí širokou škálu produktů k financování bydlení. Nástroje státní podpory bydlení dělíme na poptávkové a nabídkové. Nabídková strana je zaměřena na podporu investorů (obce, kraje) a nízko a středně příjmových skupin obyvatelstva prostřednictvím vládních subvencí a dotací. Poptávková strana se soustředí na podporu spotřebitelů, kde je státem podporováno vlastnické bydlení prostřednictvím individuálních subvencí. Státní podpora je zaměřena na podporu hypotečních úvěrů, stavebního spoření, ale je poskytována i nepřímo prostřednictvím daňových úlev. Jednotlivé instituce se předhánějí v nabízení produktů ze stavebního spoření a hypotečního úvěrování, díky nimž lze financovat vlastnické bydlení.