Státní podpora vlastnického bydlení - Forštová, Jana; Poláková, Olga, 1944-; Adamec, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Státní podpora vlastnického bydlení je zaměřena v České republice na podporu bydlení na poptávkové straně, tedy převážně na podporu stavebního spoření a hypotečního úvěrování. Pojem bydlení je vysvětlen obecně a charakterizuje bytovou politiku dle jednotlivých forem bydlení. Zhodnocen je i vývoj bytového fondu v České republice, z kterého vyplývá, že bytová výstavba neustále roste. Jednotlivé formy bydlení můžeme rozdělit na bydlení v osobním vlastnictví (vlastnické bydlení), družstevní bydlení a nájemní bydlení, které můžeme dále rozčlenit na soukromý a veřejný nájemní sektor a neziskové nájemní bydlení. Bydlení by mělo být finančně dostupné pro všechny domácnosti a výdaje za bydlení by neměly neúměrně zatěžovat důchod domácností. Za zdroje financování bydlení můžeme považovat hypoteční banky, komerční banky a stavební spořitelny, které nabízejí širokou škálu produktů k financování bydlení. Nástroje státní podpory bydlení dělíme na poptávkové a nabídkové. Nabídková strana je zaměřena na podporu investorů (obce, kraje) a nízko a středně příjmových skupin obyvatelstva prostřednictvím vládních subvencí a dotací. Poptávková strana se soustředí na podporu spotřebitelů, kde je státem podporováno vlastnické bydlení prostřednictvím individuálních subvencí. Státní podpora je zaměřena na podporu hypotečních úvěrů, stavebního spoření, ale je poskytována i nepřímo prostřednictvím daňových úlev. Jednotlivé instituce se předhánějí v nabízení produktů ze stavebního spoření a hypotečního úvěrování, díky nimž lze financovat vlastnické bydlení.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; stavební spoření; bytový fond; diplomové práce; saving in building and loan associations; housing stock; master's theses