Institucionální ekonomie v ochraně ŽP a její aplikace na případovou studii ? Osypané břehy? - Buřinská, Markéta (2008)
Práce se zabývá problematikou znehodnocování přírodní památky Osypané břehy. Vysvětluje podstatu institucionální ekonomie a zkoumá instituce a jejich možný vliv na životní prostředí. Popisuje evropskou instituci Natura 2000, její vytváření, přínosy a dopady. Uvádí základní charakteristiku oblasti Osypaných břehů a nebezpečí, která jí hrozí. Pomocí ekonomické analýzy institucí se pak snaží dopátrat toho, jak instituce ovlivňují chování organizací a jednotlivců vůči životnímu prostředí a přírodní památce Osypané břehy.