Krize hypoték v USA - Sommer, Petr; Antoš, Ondřej; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Tato práce se zabývá krizí hypoték, která vypukla v roce 2007 v USA a trvá do dnešní doby. Cílem této práce je poskytnout pohled na to, jakým způsobem k této krizi došlo, které složky se největší měrou zasloužily na jejím vzniku a které na druhé straně utrpěly největší ztráty. Práce v první části analyzuje vývoj amerického hypotečního trhu v průběhu 20. století se zaměřením na hypoteční asociace Fannie Mae a Freddie Mac. Podstatnou část práce tvoří popis sekuritizace, již využívají americké finanční instituce poskytující hypotéky. Další důležitou roli na vzniku krize sehrála finanční bublina ?Dot-Com?, která se na území USA vyskytovala v 90. letech a následná intervence Fedu v oblasti monetární politiky USA. Práce se zabývá také dopadem krize na bankovní domy a instituce. Poslední kapitola se věnuje návrhu profesora Johna H. Vogela na zavedení programu tzv. hypotéky poslední šance. Projekt by měl značně pomoci lidem nacházejícím se v ohrožení vyvlastnění svých domovů z důvodu neschopnosti dostat svým závazkům.
Vedoucí práce: Ondřej Antoš
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses