Komparativní analýza burz střední Evropy - Moravec, Lukáš (2008)
Tématem této práce je komparativní analýza burz střední Evropy, tzn. Burzy cenných papírů Praha, a.s.; Burzy cenných papierov Bratislava; Gieldy papierów wartościowych ve Varšavě; Budapesti Értéktözsde v Budapešti a Wiener Börse ve Vídni. Záměrem bylo ucelené srovnání jednotlivých trhů zejména z pohledu realizace IPO a likvidity jednotlivých burz. Teoretická část popisuje obchodní systém a systém vypořádání obchodů. Při analýze trhu IPO ve střední Evropě jsem se zaměřil hlavně na faktory rozvinutosti jednotlivých trhů IPO a počtu realizovaných IPO na jednotlivých trzích. Analýza likvidity na středoevropských burzách je rozdělena na likviditu akciových částí burz a dluhopisových částí burz. Na jednotlivých trzích byl analyzován podíl pěti nejlikvidnějších emisí na celkovém objemu obchodů. Práce by měla poskytnout obraz konkurenční pozice českého burzovnictví v porovnání se středoevropskou konkurencí.